dimarts, 18 de març del 2008

Anar a fer la mona.

Mona de PasquaArriba Pasqua i és temps de mones, aquesta bonica tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat. La paraula mona prové de munna terme àrab que significa “provisió de la boca” regal que els moriscos feien als seus senyors.
Padrí donant la mona
La tradició diu que els padrins regalem mones als fillols el diumenge de Pasqua desprès de la missa, per a que el dilluns de Pasqua se la vagin a menjar.

Avui les mones son de xocolata, amb figures de Disney, jugadors del Barça o qualsevol altra figura que ens puguem imaginar, però la tradicional mona, la mona de tota la vida és la que esta feta del que diem pa de mona, de forma ovalada i amb un o dos ous als extrems, és la mona que els nostres pares i iaios, anaven a menjar-se a l’assut el dilluns de Pasqua, ja que llavors la Setmana Santa no era una setmana d’esbarjo i vacances, més be tot el contrari, era una setmana d’oficis religiosos i processons que culminava en la festa del dilluns de Pasqua.

Per tal que la tradició no es perdi us adjunto una recepta de mona de Pasqua. Com passa amb moltes receptes tradicionals, cada família té la seva pròpia recepta. Val a dir que totes són bones. L'important és que aquest dolç tan típic continuí formant part de la gastronomia de Tivenys i de les Terres de l'Ebre.

Ingredients:

  • 1 litre d'oli d'oliva
  • 10 ous
  • 250 ml d'aigua*
  • 250 ml de llet*
  • 500 grs. de sucre
  • 100 grs. de llevadura fresca
  • Pell de llimona ratllada
  • Un polsim de sal
  • Farina
  • Cabell d'àngel
  • Ou per pintar
  • Ous durs per decorar
  • Anissets

    * L'aigua i la llet s'infusionen amb matafaluga i després es cola.

    Elaboració:

    Pas 1. Es desfà la llevadura amb els líquids (millor si estan tebis). Després s'afegeixen els ous, el sucre, la sal, l'oli i la llimona ratllada. Quan està tot ben remenat, s'afegeix poc a poc la farina, fins que quedi una pasta que no s'enganxi a les mans. Treballar la massa enèrgicament, per a que quedi ben tova. Embolicar-la amb un drap net i tapar-la amb una manta. Deixar-la reposar entre sis i set hores a un recipient prou gran per a que la massa tingui lloc quan vagi creixent.

    Pas 2. Agafar porcions de pasta i fer tires llargues i estretes. Posar el cabell d'àngel al damunt i enrotllar fins que quedi tancada. Posar a una safata de forn i donar-li la forma ovalada. Després pintar amb l'ou batut. Posar a un extrem l'ou dur i subjectar-lo amb dues tiretes creuades de la mateixa pasta. Decorar amb els anissets. Posar al forn (prèviament escalfat) a temperatura mitja 150/160º fins que la mona estigui daurada.

1 comentari:

Clara Àlvarez ha dit...

Ara que tinc filles menudes és quan més me n'adono de les "bondats" de les tradicions. Sense anar més lluny, diumenge al matí vaig estar fent mones amb ma filla Paula i he de dir que m'agrada molt transmetre-li aquesta mena d'ensenyances de les nostres festes i celebracions.