dilluns, 10 de març del 2008

Els noms de les cases. (I)

El concepte de pertinença a una casa esta molt arrelat en els pobles menuts com Tivenys. Es dóna el cas de que una persona és més coneguda per la casa a la que pertany que per ella mateixa. D'una persona no coneixeràs el seu nom però si coneixeràs la casa de la que és fill. Normalment els cognoms de les persones són poc usats i és molt comú dir el nom de pila de la persona i després el nom de la casa. Per exemple, mon pare era més conegut per José dels ferrers que pel seu nom José Piñol Povill.
Quan et poses a repassar aquest llistat de noms, t’adones que estàs davant d’una cosa viva, canviant. Els noms de les cases ens parlen de la història que hi ha darrera de cada porta, de la història del poble.
Per això he volgut encetar aquesta sèrie de capítols que volen parlar dels noms de les cases de Tivenys i si potser el seu origen. Per poder aconseguir-ho us demano el vostre ajut per que hem faciliteu si ho sabeu els orígens del nom en que es coneguda casa vostra, ho podeu fer dirigint-vos a siscopinyol@gmail.com.
Permeteu que comenci amb els noms de les cases de mons pares.
Cal Ferrer:
Situada al carrer de Capdevila, ha estat la casa on vaig viure fins que hem vaig posar a viure en parella. El seu nom es degut a que el patriarca de la casa durant la primera meitat del segle XIX tenia l’ofici de Ferrer.
Ca la Parrala:
És la casa d’on era originaria ma mare. Situada al carrer de Tortosa, just al costat de l’actual Ajuntament. El seu nom es degut a que en aquesta casa i creixia un imponent parral que cobria pràcticament tota la façana. El nom femení es degut que l’hereva de la casa en aquell moment era una dona (la meva iaia).